divendres, 1 de juliol del 2011

L'essència de l'Observatori

Us escric des dels Sopars amb Estrelles, uns okupes carregats de bones intencions, que tenim com a objectiu la difusió científica en un entorn de lleure i gastronomia a l'Observatori Fabra.

Els que treballen a l'Observatori, els que fan les "observacions" cada dia, i a hores sovint intempestives, ens ofereixen els resultats de la seva feina metòdica i ens fan sentir que, quan anem al Fabra, a més a més de visitar un Museu i mirar per un telescopi de 1904, estem en un centre que segueix donant servei.

Avui, a http://www.fabra.cat/ hi ha l'actualització -com cada primer de mes- de les dades meteorològiques enregistrades durant el passat mes de juny.  No sé a vosaltres, però a mi m'han interessat sempre els programes del temps.  De fet, junt amb les notícies, són els més vistos de la televisió.  És curiós, oi? Com si tots fossim pagesos o haguéssim d'anar d'excursió cada dia.  Treballem en entorns tancats i arrecerats i, tot i això, ens preocupa el temps.  Serà que encara tenim uns comportaments primitius molt arrelats? 

En qualsevol cas, i tornant al web de l'Observatori Fabra i a les seves informacions, ens pot fer sentir orgull de pertinença per aquesta institució que no hagi deixat mai de donar servei.

Aquest matí hi he estat i m'han explicat que tenen un arxiu fotogràfic entranyable on es veuen les persones que feien les observacions cap al 1920, amb criatures -els seus propis fills- jugant prop de les eines de medició.  Us agradarà veure-ho? Doncs us les ensenyarem aviat!


Aquesta fotografia, d'Alfons Puertas,  està feta des de l'Observatori el passat 2 de juny. Una imatge espectacular del ruixat sobre una part de Barcelona.